Carl Jacobsen – Antik kunstsamler

De fleste kender nogle mennesker, som har en hobby, hvor de enten samler på noget som for eksempel frimærker eller dukker. Efterhånden efter et par år, keder de sig og glemmer alt om deres samling. Der er dog en person i Danmark, de800x600_1896_det_gamle_glyptothek_paa_carlsbergr har samlet og samlet hele sit liv.

Carl Jacobsen, født i 1842, var en samler af kunst. Siden han var ung, havde han en stærk passion for samling af malerier, specielt malerier fra Renæssancen. Han rejste meget rundt i Europa og havde derfor fået set mange forskellige malerier. I sine unge dage havde han allerede købt et par malerier, men ikke særlig værdifulde malerier og havde skaffet mange tegninger fra både danske kunstnere og kunstnere fra udlandet. Omkring 1887 rejste han til Grækenland, hvor han købte tusindvis af stenredskaber til sin samling, og han havde ligeledes på denne tid også en stor samling af medaljer.

Det, der virkelig interesserede ham, var skulpturer. Han samlede tre-dimensionelle kunstværker, specielt fra franske artister, som han var en stor fan af. Hvert år rejste han til Paris for at se den årlige udstilling af kunstværker. Han købte endda sin første skulptur i 1878 af en fransk kunstner. Efterhånden købte han flere og flere hvert år, indtil han havde nok til at starte sin egen butik, som han havde anskaffet sig. Han valgte at udstille sine kunstværker, så alle folk kunne komme og betragte dem.

I sine sidste år blev han fascineret af asiatisk kunst og formåede af skabe en fin, lille, samling af skulpturer i træ og bronze fra Kina og Japan. Hele sit liv var Carl Jacobsen engageret i København og dekorering af byen. Han skabte endda en fond, som kaldes Albertina Fonden, hvor pengene blev brugt til at dekorere byen med bronze skulpturer. Carl Jacobsen nåede at betale for Den Lille Havfrue statue af Edvard Eriksen i 1913, et år inden han døde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *