Maleriet af Mona Lisa

Mona Lisa også kendt for Gioconda blev malet af Leonardo da Vinci i løbet af 3 år, fra 1503 til 1506. Der siges, at Leonardo endda arbejdede med maleriet helt op frem 1517, og at han tog maleriet med sig, hvorend han tog hen. Maleriet er i dag blandt verdens mest kendte maleri og bliver beskyttet af to vagter i Paris, hvor den har fået sin helt egen væg i museet. Det har siden 1700-tallet været Frankrigs ejendom.download-55

Maleriet er kendt for at være blandt:

  • De mest kendte
  • De mest besøgte
  • De malerier, der er skrevet mest om
  • De mest kopierede malerier

Selve titlen “Mona” kommer fra renæssancen, som betyder “frue”. Så maleriets titel er “Frue Lisa”. Lisa var Francesco del Giocondos kone. Han ønskede, at hendes maleri skulle blive malet af Leonardo da Vinci, da det siges, at de skulle flytte til et nyt hjem med deres nyfødte søn. Francesco var en meget rig mand, som var en silkehandler.

Der er mange lærde igennem tiden, der mener, de har opdaget, at det ikke kun er en enkelt persons maleri. De mener, at maleriet er et maleri af flere forskellige kvinder.

Hærværk

Det var ikke før 1800 tallet, at Mona Lisa blev rigtig kendt i verdenen som et mesterværk fra Renæssancen, men efterfølgende har der været flere episoder, hvor maleriet har været forsøgt stjålet eller ødelagt.

Maleriet blev stjålet fra museet i Paris i 1991. De lukkede hele museet flere dage efter for at undersøge sagen nærmere og finde den skyldige. Tyven blev ikke fundet før 2 år efter tyveriet. Tyven var en medarbejder på museet, som fortalte at han havde gemt sig i et skab inden museet lukkede. På den måde havde han taget maleriet med sig uden for museet, da museet var blevet lukket og alle andre medarbejdere var gået hjem.

Maleriet blev senere beskadiget da en mand kastede syre på det, og der var desuden en anden person, der kastede en sten på maleriet, som gav en revne omkring Mona Lisas albue. Efter disse forsøg på at skade maleriet, brugte museet skudsikker glas som beskyttelse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *